onsdag 4 april 2012

Före/efter: entrésidan av trädgården

Efter: Lite grönt och lite grus.



Man säger ju "före och efter". Inte "efter och före". Men jag envisas ändå med att visa en "efter-bild" först då jag själv tycker att det är spännande att få en liten glimt av resultatet innan man får se "före-bilderna. Vad föredrar ni? Hur som helst. Ni har ju fått kika lite på vår entrésida av trädgården i och med att jag visade den platsgjutna trappan och även den nya utomhusbelysningen. Jag har ju även visat våra dräneringsbilder och i samband med det vill jag minnas att jag utlovade en följetong av det jag kallade projekt Framsida. Nu känner jag mig redo.

Att starta upp denna tidiga vår genom att få minnas att det faktiskt kommer att bli grönt framöver känns bra för mig. Och för många andra brukar ju sådana här projekt börja funderas över vid just denna tidpunkt på året. Kanske kan någon av er få lite inspiration. Idag nöjer jag mig med att visa just före- och efterbilder. Jag har även "undertidenbilder" som jag kommer lägga ut inom snar framtid. De kan nog vara intressanta för er som tänkt att göra något liknande grovarbete i sommar. Varsågoda att följa med in på vår entrésida i trädgården.


Röjningsarbete bland buskar och åtskilliga buskar. Här har Andreas fällt den ena enen som i stort sett skymde det stora fönstret. Underbart med vänner som kommer och erbjuder sin arbetskraft.





Svåger gjorde också en kraftinsats. Här på marken kan man se hur stor enen faktiskt var eftersom gräset inte växte i skuggan under den.


Fler buskar som faller till marken.


Vännen Ulrika ingriper på andra sidan entrégången. Där fanns också ett antal buskar och klätterrosor som skulle grävas bort.



Svärmor är en mästare på att röja.



Det kändes som det aldrig tog slut när vi till och med hittade marksten UNDER marken.




Såhär hade vi det en säsong innan grävmaskinen sedan kom och gjorde sitt.



Tomt men skönt att vara klara med grovjobbet. Här kan ni se den gamla muren som rivdes i och med dräneringen.


Välkommen upp på den nya trappan från garageinfarten till entrésidan på huset för att kika på resultatet.


Sten och betong blandat med något blommande och något vintergrönt. Här i rabatten vid garageinfarten är det dvärglagerhägg, brokbladig benved och rödblommande astilbe.




Såhär färgsprakande är den mitt på sommaren, den rödblommiga astilben.


 
Några trampstenar i gruset leder till entrétrappan.



Murgröna som ska klättra på stammen till klotkörsbären. Klotkörsbärens krona blir ungefär 1-2 m i diameter och växer sedan inte mer. Man ska alltså inte behöva hålla på att klippa detta träd sedan för att hålla det i önskad storlek. Det blommar med små vita blommor men ger inga bär.



I gruset låter vi några buxbom växa fritt. Alltså ej formklippta.





Över på andra sidan entrégången kommer en slänt med ytterligare lite grus. Att det är en slänt beror på att jag ville sänka uteplatsen till sådan nivå att vi skulle slippa ha ljusbrunn framför källarfönstret. Slänten med grus jämnar då ut höjden till häcken mot trottoaren. En fördel till med slänten är att man kan rulla upp barnvagnen enkelt där.
En kik över axeln och det ser ut såhär.



Böjen är tänkt att mjuka upp det för övrigt raka och strama som blir med betong och sten. Entrépelarna fick stå kvar då jag tycker de är en fin detalj från tiden då huset byggdes. 
Under den japanska lönnen växer vit vintergröna som är en marktäckare och ska breda ut sig i hela ovalen under trädet. Den blommar med vita blommor från tidig vår till sensommaren.
  

Framsidan ger även plats för en liten sittplats i morgonsolen.


Det sista vi planterade innan kylan kom i höstas var tre stycken Blue Arrow. Jag hoppas de har klarat vintern bra...    


45 kommentarer:

  1. Oj vilket jobb!! Jättefint, gillar jättemycket att ni sparat lite av original i form av pelare! Undrar bara om ni gemensamt kom fram till ”målet” innan eftersom ni verkar ha gjort allt? För inte har det mognat fram lite i taget?? Superfint.. Härligt med så mycket hjälpsamt folk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att du gillade att pelarna var kvar! Jo vi diskuterade oss fram till vilka olika uteplatser osv vi behöver i trädgården innan vi började arbetet. Sedan skissade jag på de tänkta uteplatserna för att det skulle få mogna under den processen lite grann. Man kan se på denna ritning att det blev någorlunda som tanken var från början. Växter har vi tagit hjälp från en trädgårdshandlare men det har vi förändrat lite allteftersom. http://alltochelleringet.blogspot.se/2010/09/projekt-framsida-del-1.html

      Det är verkligen guld värt att få arbetsinsats i sånt där grovjobb!

      Radera
  2. Superfint med betongen och de runda formerna! Men vilket jobb...imponerad. :) /Nellie

    SvaraRadera
  3. Helt sjuuuukt snyggt! Jag blir helt matt. Vad ni har lyckats bra med allt. Det här sparar jag i min inspirationsmapp för framtida arbete med vår utsida. För den är myyyycket kvar att göra med. :)
    Kramar Kicki

    SvaraRadera
  4. Oj vilken skillnad, gud vad fint det blev!!

    SvaraRadera
  5. Snyggt!! Vi ska oxå börja på något projekt nu i vår. Vi ska bara vara överens först om slutresultatet. Ni har varit riktigt duktiga.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Åh vilken skillnad Linda, och vilket enormt arbete ni har lagt ner! Heja er!
    Vår trädgård i Båstad är nog ungefär lika gammal som huset som är från tidigt 1900-tal.
    Tycker att det är lite charmen med så gamla hus att ha trädgården lite vild.
    Men sen gillar jag den stilen som ni har på er trädgård jättemycket och skulle gärna haft det så!
    Men man kan inte få allt här i livet :)

    Glad Påsk!

    Kram Mrs G

    SvaraRadera
  7. Say no more!!! Drop dead så jäkla snyggt!! Här sitter jag och dreglar,haha!!! Helt underbar framsida i er trädgård, ni har verkligen lyckats!! Gissar att ni bara måste vara så himla nöjda!!! En fråga, hur gjorde ni cementtrapporna? Vi ska nämligen fixa en trappa på vår baksida ner till källaren och jag vill gärna ha något annat än trätrapp som maken är inne på...

    Stooooooooooor kraaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi vad roligt att höra dina uttryck :) Tack!
      Jo det är ju vanligt att man väljer trätrapport men precis som Du så ville jag verkligen inte ha en trätrapp. Tycker inte det passar till ett 60-tals tegelvilla. Har man en annan typ av hus kan det ju passa i vissa fall. Men jo vi är SÅ nöjda med vår gjutna trapp. Du kan se hur vi gjorde genom att följa den blå länken "platsgjuten trapp" i inlägget ovan så kommer du till det inlägget istället. Hoppas vi får se hur det blir med er nya trapp sen!

      Ha en bra dag! Kram Linda

      Radera
  8. Wow så SNYGGT! Du har så himla god smak! Stilrent och fräscht! Influenser från Japan... påminner entren vid Hasseludden! Verkligen snyggt! Vill också ha! Grattis! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå Anna gissa om jag blir glad av din kommentar!? Min dröm är att få en japaninspirerad trädgård (även på baksidan vilket inte är genomfört än), men jag blir SÅ glad när du tycker att har influenser därifrån. Tack!! Hasseludden har jag aldrig varit på, men VILL så gärna. Ännu mer nu för att se deras framsida ;) *sitter med ett leende på läpparna*

      Ha en fin dag!
      Kram Linda

      Radera
  9. Åhh, vad fint det blev.Stilrent och snyggt.Kan tänka mig att du njuter av att bara kliva ut genom dörren :) kram Diana

    SvaraRadera
  10. Wow, vilken skillnad! Förstår att det var mycket jobb, men jösses vad snyggt det blev!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst har det varit en del jobb, men det mesta vi gör tar LÅNG tid... Vi är inga arbetsmyror precis när det gäller renoveringen hemma :)

      Radera
  11. Ja jäklar sååå bra det blev! Tänk att tomten gör så himla mycket ändå! Längtar till vi sätter igång..
    Vi kommer nog att köra som vi var inne på, grått i samma färg som vi ska måla grunden och räcket och de andra blir vitt. Alltid roligt att höra andras förslag dock! :)

    Stor kram

    SvaraRadera
  12. Oj oj oj vad snyggt. Precis min stil. Får du rensa mycket ogräs i gruset? Runt stammarna har du någon veckad plåt? Är det en sådan där vanlig låg avdelare, vad det nu kan kallas för. Kantavskiljare. Eller är den bredare för just det ändamålet. Hur änkte du innan? Ritade du upp exakt hur du ville ha det eller förändrades det under resans gång.
    Det är något åt den stilen jag vill ha, men vi har ett betydligt äldre hus så jag vet inte riktigt hur det skulle passa. Vårt hus skulle nog passa bättre med trädäck och vita kryssräcken. Vet inte om jag vågar vara lite wild and crazy och lita på det jag gillar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade resultatet Sahra! Nä det är inte mycket att rensa. Nu ser jag dock att det blivit lite mossa i vissa skarvar efter vintern. Men det är inte ofta vi behöver rensa i gruset. Har ju sån där duk och annan singel under i och för sig... du ser mer av detta i inlägget där jag visar arbetsbilderna framöver. Vet inte vad kantavskiljaren kallas, ska fråga maken. Den syns också bättre på kommmande bilder.

      Jo jag funderade och ritade innan vi började. Vi har hållit oss ganska väl till ritningen. Några växter har vi dock ändrat lite på. Här kan du se skissen http://alltochelleringet.blogspot.se/2010/09/projekt-framsida-del-1.html
      Det behöver nog inte vara fel ändå till ert hus, det viktiga är nog att du håller samma stil genomgående tror jag. Liksom på detaljer som utemöbler och annat som du också har utomhus och i trädgården. Du får lägga ut en bild på huset så jag får se!!

      Kram Linda

      Radera
    2. Du kan också trycka på Projekt Framsidan (den blå länken) i inlägget ovan för att se ritningen.

      Radera
  13. Men va fint =) Duktiga ni är!
    Önskar dig en trevlig dag!
    KRAM

    SvaraRadera
  14. Men jösses vad snyggt och vilket arbete ni har lagt ner!
    Kram Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad roligt att du gillade resultatet! Men vi har inte gjort allt själva, vi har haft hjälp att lägga markstenen... det framkom visst inte i detta inlägg men det står mer om det i nästa inlägg där jag visar "undertidenbilderna" :)

      Radera
  15. Fint, vackert och snyggt...håll bara koll på att ingen Buxbom bär på "Buxbomsjukan"...katastrof i landet just nu!
    Kram ifrån Oumberlige Peter!
    En bloggare så långt ifrån trädgårdsbloggare som möjligt, men kanske jag får finnas ändå? (ler)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, såklart :) Kul att du kikade in här! Jag är ingen stor trädgårdsbloggare heller egentligen...

      Radera
  16. Wow så snyggt det blir, det är alltid så fint och prydligt med Buxbom, kram

    SvaraRadera
  17. Gud vad fint det blev med gruset. Får lite skåne.vibbar, haha, bor nji där kanske? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, nä inte Skåne med Småland. Fast då borde vi haft lite mer skog i trädgården kanske ;)

      Radera
  18. Ooh så fint det blev :-), läckert!

    SvaraRadera
  19. My god vilken skillnad:-)) Det är verkligen superfint!

    SvaraRadera
  20. Gud så fint det är! Jag blev verkligen inspirerad till vår framsida som ska göras om så småningom. Superförtjust i trampstenarna i kombo med singeln. Härligt och snyggt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du fick lite inspiration till er framsida! Trampstenen är från Bender och stenen är Kvartsit. Tack tack!!

      Radera
    2. Tack för tipset. Jag gillar det verkligen.
      Kram

      Radera
  21. Åh, det är så roligt med Före och Efterbilder, även när efter är före :)

    Vad fint ni har fått det!

    SvaraRadera
  22. Ni har verkligen fått det fint! Bra jobbat och så snyggt resultat, kul! kram

    SvaraRadera
  23. Så underbart fint Linda!! Snacka om snyggt! Vilken skillnad :-D
    Tittar in för att önska er en riktigt trevlig påsk!
    Hoppas du och magen mår bra :-)

    Stor kram från oss

    Ps. jag bloggar mest här nu ---> http://saramartensson.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara, vad glad jag blir för din hälsning! Tack för länken till nya bloggen, måste genast kolla in hos dig!

      GLAD PÅSK!
      Kram

      Radera
  24. Wow så jättefint! Håller på att planera våran trädgård men tycker det är svårt... har noll erfarenhet och vet inte riktigt hur jag ska tänka. Tackar för inspiration =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du fick lite inspiration, det glädjer mig! Lycka till, det kommer nog ge sig allteftersom ni tänker och planerar. Skissen kan ju inte vara klar varken på pappret eller i huvudet över en natt. Det måste få verka fram ett tag. Lycka till!

      Radera
  25. Gud så snyggt. Kan ni komma och fixa hemma hos oss också =)

    Glad Påsk! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer på annandagen ;) *Fniss*
      Tack vad roligt att du verkar gilla resultatet.

      GLAD PÅSK!

      Radera
  26. Åh så snyggt det blev!!!

    SvaraRadera
  27. Hamnade här i din blogg av en slump och blev genast fast. Har suttit och klickat mej hit och dit bland dina inlägg och kan inte se mej mätt på er fantastiska utemiljö!!! Wow! Vilket arbete ni lagt ned. Å så otroligt fint det blev. Hit återkommer jag snart igen.
    mvh/ Teres

    SvaraRadera
  28. Hej, undrar vad för sorts dekorsten/grus har ni använt er av?
    mvh johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Gruset heter Kvartsit, en ganska ljus sådan. Har hört att ibland är det lite gulare, det beror tydligen på var den bryts. Denna är från Småland.

      Radera