fredag 16 augusti 2013

Tacopaj

Fredagsmums kanske?


Såklart jag delar med mig av recept när ni efterfrågar, det är bara roligt att matlagningen inspirerar. Här kommer receptet från gårdagens tacopaj på Instagram. Receptet är från boken Viktminskning med LCHF, men man måste inte köra LCHF för att gilla denna. Hihi.


Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
40 gr smör
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare/mixer/blender med knivblad. Blanda ned övriga ingredienser och kör till en deg. Låt degen vila i kylen 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och grädda skalet i 8 minuter. Akta så det inte skalet bränns.


Tacoförs:
600 gr nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tacokrydda utan socker (se nedan för hemgjord tacokrydda)
1 dl vatten
2 tomater
jalapenos

Oströra:
3 dl lagrad riven ost
3 dl creme fraiche

Tacokrydda:
Av den färdiga blandningen använder du sedan 0,5-1 msk krydda per 400 gr färs. Förvara resten i en burk till nästa gång.
2 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1,5 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Höj ugnen till 225-250 grader efter att pajdegen är gräddad. Fihacka löken och stek tillsammans med nötfärsen i smör. Blanda ned tacokrydda och vatten och låt småputtra i 5 minuter. Smaka av med salt. Fyll sedan skalet med färsen och skiva tomaterna och lägg ovanpå tillsammans med jalapenos. Blanda ihop oströran och bred ut den ovanpå tomaterna och jalapenos. Toppa med lite tacokrydda för att det ska bli fint. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter och servera med en blandad sallad och gärna guaccamole.




1 kommentar: