onsdag 11 april 2012

Före/efter: altanen hos oss

Först en "efter-bild". Häng med och titta hur det såg ut före.



Det märks att det går mot vår. Även om jag inte känner det i vinden ser jag det på bloggstatistiken där många besökare verkar söka på just altan och trädäck m.m. Så vad kan väl passa bättre än att starta upp säsongen med att visa hur vår altan såg ut i sensommars när växterna fortfarande grönskade och kvällssolen var njutbar.

Vi startade förra säsongen med att bygg altanen och bilderna från bygget kan ni se här, här och här. Det var mest ostylade byggbilder och slutresultatet fick ni aldrig se. Baksidan av trädgården var inte klar med bygget för det krävs ju mycket mer för att det ska se ombonat ut; möbler, växter och lite pynt. För vår del skulle det även kompletteras med marksten nedanför trappan samt kantsten för att göra det smidigt med gräsklippning mot kanterna. Mer av detta kan jag bjuda på framöver. Idag tänkte jag locka fram vårkänslorna hos er genom att visa före- och efterbilder.

Före. En inglasad altan som vi fick riva eftersom vi skulle dränera kring huset. Fler bilder från rivningen kan du se här.



 Far på taket och maken på stegen. De slet hårt för att montera ned denna altan.



17 mars 2011 var den nya altanen på plats. Helt ostylad och mycket arbeta kvar runtomkring. Men den är där och det kändes underbart. Bilder från bygget hittar ni här.




Denna bild är istället från mitten av augusti och både marksten och grus har kommit på plats. Likaså några växter har kommit i jord bredvid och på altanen.





Vid sidan av trappan har en järnek planterats. Direkt ovanför trappan har vingad benved (Euonymus alatus Compactus) planterats i krukor. Dessa blir alldeles eldröda senare på hösten.





Välkommen upp på trappan och kika hur vi har det. Ett steg in på altanen kan man sitta ned vid det stora kvadratiska matbordet med åtta stolar och njuta av både dags- och kvällssol.




 Klöver på bordet.




Eller så sitter man i loungdelen i Ikea Vågö och slappar om man hellre vill det.





Närmast i bild några chokladblommor som sticker upp från övrigt grönt. I bakgrunden en japansk lönn (Acer palmatum "Butterfly")





 Chokladblomman.




 Altanräcket ser lika dant ut både från in- och utsida. Även altanens underrede har vi valt att klä i samma panel för att slippa olika "sektioner" av material. Altanen är ju redan i sig upphöjd på en mur och från gatan sett var jag rädd att det skulle se konstigt ut med så många materialväxlingar. Jag var väldigt tveksam i början när arkitekt-snickaren föreslog detta men nu är jag jättenöjd.




  
Runt hörnet av altanen vajar japanskt gräs (Miscanthus sinensis "Africa") i betongkrukor. Här får du tips på hur du planterar i betongkrukor så att både växten och krukan klarar sig över vintern.

44 kommentarer:

  1. Tjusigt! Du är verkligen duktig på att få till det med växter i trädgården. Ser varmt och inbjudande ut.

    SvaraRadera
  2. Det blev jättesnyggt.

    SvaraRadera
  3. Vilken fin altan, dessa bilder ska jag visa maken :)

    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
  4. Väldigt snyggt! Ni har VERKLIGEN lyckats med er utsida. Otroligt imponerad är jag!

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Så fint ni har det! Vilken omvandling er trädgård har fått. Förhoppningsvis har ni inte så mycket jobb i år då utan kan sitta och njta av allt fint istället. Och snusa på bebis :)
    Kram.

    SvaraRadera
  6. Ni har verkligen superfint. Det är så roligt att ett gammalt hus kan lyftas så mycket av en ny trädgård!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Ni har det verkligen superfint! Gillar allt:-) Har ni själva planerat/ritat det?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad glad du gör mig :) Jo vi har planerat/ritat uteplatserna och dess former själv. Det vi tagit hjälp med är växter till trädgården, dock inte dessa som är på altanen.

      Fast det lite komiska är att vi först hade en arkitet som ritade en inglasad altan åt oss men sen tänkte vi om och ville inte ha inglasat utan hellre en uteplats med terassmarkis. Så då gjorde vi en mer "klassisk" form av altanen istället.

      Radera
  8. Vilket jobb ni har gjort, det är så fint.kramar Diana

    SvaraRadera
  9. Sv: JA, det är så synd om henne. Hon bajsar så fort hon äter något :( Och så feber och förkylning på det. Jag väntars samtal från VC nu. Vill att de tar en sänka på henne. Känns inte bra att hon vart sjuk i en veckas tid med både feber och diarre.


    Ja, det är bra att ladda med mat inför förlossningen! Åh, vad jag längtar till det är dags!!

    SvaraRadera
  10. Reportaget finns i Allt i hemmet nr 6. Tror att den kommer ut i butik idag (prenumeranter får den en vecka tidigare). På hemsidan finns det ännu inget. Om jag får lov ska jag visa några bilder på bloggen - ska bara ge det några dagar först.

    Ha en fin dag!
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå vad spännande, hoppas du får lägga ut bilder sen!

      Radera
  11. Men du, det perfekta inlägget för mig just nu! Efter badrummet är det nämligen en altan som står på tur!

    Och så snygg er blev. Älskar att den inte bara är fyrkantig och vågöstolarna.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det kom så bra i tiden :) Kul att hör att du gillade resultatet dessutom. Hoppas vi får se både från er badrumsrenovering och er framtida altan sen! Jag har lite badrumsbilder på gång här framöver också.

      Radera
  12. Hej :) allt bra med dig?
    Vet du jag har en Dagens blogg tävling, skoj va :D?
    Du hade gjort mig JÄTTE glad om du var med :)
    anmäl dig gärna här:
    http://saandriiiee.blogg.se/2012/april/dagen-blogg-1.html#comment
    PussPuss, Saandriiiee

    SvaraRadera
  13. Åh så snyggt! Ni är verkligen duktiga, kram

    SvaraRadera
  14. Så fiiint, och lika tjusigt i verkligheten som på bilderna! Jag kan se mig själv sitta där en ljummen sommarkväll, en "lånebebis" som sover i min famn och J & F som huserar vid grillen;-)
    Ha det gott & pussa Lilly från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ljumna kvällen längtar jag till Frida! Låter härligt med en sovandes bebis i din famn, då ska jag luta mig bakåt :)
      Idag hade jag hit en kille som räknade på terassmarkis och fönstermarkiser. Killen var positiv, seriös, pratsam och trevlig - en sån där som man gärna handlar av för man fick ett gott intryck. Han var liksom som Fredrik förklarade jag för Jonas. Och de var lite lika också. Kan det var en släkting?? ;)
      Igge-Piggy har vi kollat ikväll igen :) Den är verkligen mysig!

      PoK från oss alla

      Radera
    2. Ha ha...nä det var nog ingen släkting, däremot säljer min farbror markiser;-)

      Kul att Lilly gillar filmen!

      Sov sött!
      Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

      Radera
  15. Vilken jättefin altan ni har gjort :) Och vilket grön gräs! :) :) Imponerande :) Kramar Emilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gräsets grönskan får jag tacka Stroller Plus+ T-kombi för :) Toppen! Tack för din fina kommentar!

      Radera
  16. Vilken härlig altan!
    Så roligt att du vill vara med i fotoutmaningen på söndag. Ja om det nu inte blir bebis då förstås. Att vänta barn är ju också att vara "på väg" mot något, något riktigt spännande. Skulle vi inte "höras" på söndag så önskar jag dig stort lycka till med bebisen
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, jag vi får se hur jag känner mig på söndag. Nu kommer nog alla tro att jag är på förlossningen då om jag ändå inte skulle vara med i fototävligen ;)

      Radera
  17. Snyggt!! Du har verkligen fått det både stilrent och mysigt, ingen lätt uppgift. Väldigt härligt. Blev extra sugen på att ge mig på utomhusytorna nu. Laddar inför helgen! :)

    Kram!

    SvaraRadera
  18. Herregud vad snyggt! Stilrent med klass!! Jisses vilken hääärlig inspiration du bjuder på, det är så kul att kika in här:)))

    En fråga, fick nyss veta att en bloggare kommit till en konstig länk då de svarat på en av mina kommentarer!?! Fattar ingenting!! Om du provar att klicka på min kommentar här och kommer till en sådan länk får du gärna tala om för mig...

    Kraaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ooo vad glad jag blir för dina fina ord!!
      Nä, jag märker inget konstigt när jag svarar på din kommentar. Testade även att följa länken till din blogg, heller inget konstigt. Och kommentera hos dig gjorde jag häromdagen så det var heller inget konstigt. Hoppas ni kommer på vad som strular.

      Kram Linda

      Radera
  19. Dte är så fint så fint. Där skulle jag trivas mycket bra!

    Ha en fin fredag

    SvaraRadera
  20. Fantastiskt fint! Bra jobbat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad glad du gör mig som lämnar en kommentar om altanen!! Tack :)

      Radera
  21. Ah jisses så fint ni gjort det! Kliar ännu mer i mina fingrar när jag ser dina fina bilder!

    En bästa fredag till dig!

    (Elton klarade sig från febern, skönt!)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack, ni kommer garanterat få det lika fint ni också!! Vad skönt att Elton slapp feber. Ha en härlig helg! Kram Linda

      Radera
  22. Så himla fint och stilrent det ser ut! Allt minutsiöst genomtänkt och inget har lämnats åt slumpen.
    Me like :) Heja dig vad duktig och kreativ du är !

    Kram Mrs G

    SvaraRadera
  23. Men Guud vilken flådig altan! Och vilken gräsmatta! Den består ju av gräs! Min består till 99% av mossa. Det är i och för sig grönt och mjukt att gå på, men ändå! Stor helgkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå tack!! Gräset är bara två säsonger gammalt så mossan har inte hunnit ta över än, det hade den innan kan jag garantera ;) Däremot tog klövern över hos oss i somras och jag säger bara Stroller Plus T-kombi. Svindyrt men effektivt. Snart får vi ge oss ut och göda gräsmattan igen :)

      Radera
  24. Jösses så snyggt ni gjort! Vilket jobb ni lagt ner, bra jobbat :)
    Kram på dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack, jo visst är det jobb nedlagt men vi är bra på att lata oss däremellan :)

      Radera
  25. herre vad fint!
    tack rara för fin inspiration, ska visa maken som ska gräva och bygga i sommar... inte lika stor men naggande god!
    sen kan du få komma hit och peka var jag ska plantera ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha när ni läsare skriver sådär att ni ska visa maken blir jag så full i skratt. Det känns som ett gott betyg att få :) Vore kul att få se hur ert arbete framskrider i sommar! Lycka till! KRam Linda

      Radera
  26. Wow va fint ni har gjort! Vilken NCS-kod är det på den gråa färgen på altanräcket? Vi funderar på att bygga något liknade efter att ha sett dina fina bilder!!! :-)
    Tack för en fin och inspirerande blogg!

    /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad glad jag blir att inlägget inspirerar er!

      Färgen heter S 7500-N
      http://alltochelleringet.blogspot.se/2011/03/gra-farg.html


      Jag testade några olika grå innan vi beslutade oss för den som det blev. Kanske vill du kolla dessa också: http://alltochelleringet.blogspot.se/2011/03/morkgra-farg.html

      Lycka till i ert val av färg!
      Kram Linda

      Radera
  27. Så fint ni har det! Vilket härligt projekt! Ni har verkligen lyckats!
    Lycka till med det magiska som du har framför dig!!
    Kram Jenny

    SvaraRadera