torsdag 2 juni 2011

Spanskt basilikadoftande

Spansk tomatsoppa med basilikadoftande bönröra.
En fördel med att ha Linas Matkasse är att man tvingar sig själv till att prova rätter som man normalt inte brukar göra. Rätter som man kanske inte äter för att man "tror" att man inte gillar det. Jag har till exempel inte varit så förtjust i att äta bönor innan men med Linas matkasse har jag lärt mig att bönor är ofta väldigt gott när man liksom använder dom som en ingrediens i en maträtt. Att bara äta rena bönor kan jag fortfarande tycker är lite grynigt, men med en god kryddning kan jag faktiskt äta dom så också nu. När jag har läst om barns sätt att lära sig smaker skriver några att det kan ta upp till femton gånger innan de lär sig att gilla smaken. Min "stackars" Lilly fick nog prova välling trettio gånger innan hon accepterade den :)
Bönröran i detta recept var en riktig höjdare. Mumma på gott lantbröd. Här får du receptet om du också vill äta bönor. Bönor är ju faktiskt väldigt nyttigt. Receptet är för fyra personer.
  1. Grovhacka 2 gula lökar och 1 röd paprika. Fräs dem mjuka i olja i en stor gryta.
  2. Pressa ned 2 vitlöksklyftor. Tillsätt 1 burk hela tomater, 9 dl vatten, 1,5 mask grönsaksfond, 1 tsk flytande honung och 1 msk vitvinsvinäger. Låt soppan koka i ca 10 minuter.
  3. Mixa bönröran med stavmixer. 1 förpackning vita bönor (avrunna), 1 kruka basilika, 1 vitlöksklyfta (pressad), 4 msk olja och 1/2 burk soltorkade tomater. Tillsätt eventuellt lite olja från burken eller lite vatten till önskad konsistens.
  4. Tärna 1/2 gurka och 1 gul paprika fint. Lägg upp i skålar.
  5. Skär tre skivor, ca 2 cm tjocka, av lantbrödet. Tärna skivorna och lägg ned i soppan. Mixa sedan soppan slät med stavmixer. Krydda med 1/2 tsk sambal oelek, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smaka av soppa och justera eventuellt med lite honung eller vinäger för att få en bra balans mellan syra och sötma.
  6. Servera soppan tillsammans med de krispiga grönsakstärningarna och skivor av brödet med den basilikadoftande bönröran som pålägg.
Lantbröd är inte tokigt.
Bönröra och grönsakstärningar.

4 kommentarer:

  1. Vist är det så tungan vänjer sig snabbt :)
    Detta lät riktigt gott tycker jag då jag äslakr bönor lincer och allt sånt. Kram

    SvaraRadera
  2. Mums va gott det ser ut!! !ha en trevlig helg!!/Kram EvaMarie

    SvaraRadera
  3. Wiiiiiiii. vad glad jag blev...nu kom jag in på din fina blogg!!! Tack för dina fina kommentarer på min!!Kram

    SvaraRadera